Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Εγκαίνια έκθεσης - Παιχνίδια με την τέχνη. 9 Καλλιτέχνες δημιουργούν μαζί με τα παιδιά


Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013, ώρα 20:30
Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο




  
Διάρκεια έκθεσης, έως 9-2-2013




Με αφορμή την έκθεση η Παρασκευή Τσιμά, Ιστορικός – Αρχαιολόγος, Υπεύθυνη στο «Στέκι Παιδιού» και επιστημονική Υπεύθυνη στο ΚΔΑΠ Νεάπολης και Λεχωνίων γράφει…….


«Παράθυρα»
Στο Στέκι μας, στο χώρο της βιβλιοθήκης υπάρχει ένα παράθυρο που βλέπει σε ένα μικρό ακάλυπτο. Πολύ συχνά το παρατηρώ γιατί ενώ η αρχική του εικόνα είναι αποκαρδιωτική, πίσω μπαλκόνια πολυκατοικιών που συγκεντρώνουν όλη τη χαμένη αισθητική του Έλληνα, εκεί ανάμεσα στα γκρίζα και στα θολά ξεφυτρώνουν λίγα δέντρα, μια λεμονιά, μια αγγελική, μια νεραντζιά και  μια μωβ βοκαμβίλια  που την εποχή της ανθοφορίας της αιχμαλωτίζει όποιον στρέψει το βλέμμα του σε αυτή. Αυτό το ταπεινό παράθυρο δείχνω και στα παιδιά όταν καθόμαστε στον κύκλο, που συνοψίζει την τέχνη της ζωής, την τέχνη να βλέπεις και να ξεχωρίζεις το ωραίο εκεί που φαίνεται να μην υπάρχει τίποτα, την τέχνη να σκέφτεσαι και να κοιτάζεις τον άλλο κατάματα και να τον αποδέχεσαι με όλη του τη διαφορετικότητα.
 Εννέα άνθρωποι, εννέα καλλιτέχνες που ο καθένας με το δικό του μοναδικό τρόπο μίλησε στα παιδιά για αυτή την τέχνη, την τέχνη της ανατροπής, της δύναμης  της να αλλάζει τους ανθρώπους, τον τρόπο που «βλέπουν» τη ζωή, που βλέπουν ένα παράθυρο.  Ένα παράθυρο λοιπόν και τα μάτια που το κοιτάζουν, δεκάδες παιδικά μάτια, αστραφτερά, αθώα, ανατρεπτικά και έτοιμα να δώσουν τις δικές τους μοναδικές απαντήσεις στο θαύμα της ζωής.